Concediu în Tunisia: Pro și contra (partea I)
Date preliminare:
Se ia una bucată cuplu pe cale să meargă pentru prima oară la africani ciori țigani tunisieni în țară. Voi încerca să clarific pe puncte, spiritul mai matematician având supremație la ora asta (am băut bere albă, de aia, și un pic de Aberlour de 28 de ani)
Să începem cu părțile frumoase, care, ce-i drept sunt mai multe.
– Zbor cu Tunis Air, oameni decenți, stewardeze beton profesioniste, zbor lin, calm, durata: aprox. 2 ore 45 min din Cluj.
– Sărim peste prima impresie din aeroport și peste a doua, o lăsăm pe a treia. A treia impresie plăcută, care constituie punctul doi din sagă a fost aerul. Un aer total schimbat, dulce, cald, imposibil de găsit în bătrâna Europă, poate prin sudul Spaniei (nu știu, n-am fost)
– Ajungem la hotel, deși doar de 4 stele (4 stele tunisiene echivalează cu vre-o 2 europene sau 3 românești), pot sa afirm că a fost impresionant prin grandoarea construcției, toate sunt la fel, nu vezi niciunde turnurile europene cu camere mici și înghesuite.
– Camere mari, aerisite, terasă, marmură, etc. Frumos. (Chiuveta de marmură, buda într-o încăpere separată). Cameristă de bun simț, puse tanti flori pe perne și pe la oglinzi, aranjat papucii zvârliți, aranjat hainele în surplus (a se întelege haine aruncate peste tot).
– Papi bun, cu excepția micului dejun cam sărăcăcios de felul lui, în rest cărnuri de tot felu (evident în afară de porc) legume condimentate în diverse feluri de nu mai știai ce-i în blid de fapt, mult iute, pești ciudați, chestii prăjite LIVE, deserturi bogate. Bere, vin, sucuri la discreție doar că nu se lasă nici o sticlă pe masă.
– Piscină exterioară curată, chiar foarte curată. Piscină interioară cu temperatură întreținută, luat probe de apă, măsurată temperatura din vreme în vreme și un salvamar part-time la care i-am desemnat onoarea să ne dea mingile sărite pe afară.
P.S. se poate bea bere în ambele piscine, personalul nu se supără. Partea cea mai impresionantă (not very european) SE POATE FUMA PESTE TOT ÎN HOTEL!!! (aia m-a cucerit în cel mai deplin fel)
– Orașe și orășele frumoase în ansamblu, zonele turistice întreținute ca la carte, de văzut bazarele vechi (medina) în care dacă ai intrat trebuie să cumperi ceva, altfel nu mai ieși. Partea de negociere pot să o exemplific în felul următor:
Io – How much?
El – For you my friend? 65 dinars, best price today, traditional from Tunisia, good souvenir!
Io – 65? No way, I’ll give you 1 dinar.
Rezumatul, se ia suvenirul cu 4 dinari, dupa cca. 5 minute de negocieri dure. Toți îți fac reduceri, super oferte, preț special pe azi, etc.
NOTĂ – Recomand magazinele cu preț fix, au afișat mare FIXED PRICES sau în franceză (nu mai știu cum îi spune).
– Altă recomandare, condimentele, de preferat din magazine de specialitate,la vrac, dar sunt bune și cele din supermarket.
– Fiind prin agenție, sunt oferite unele excursii, cu preț la pachet. Aici e discutabil. Eu de exemplu am ales să sar peste o excursie a agenției care costa 70 de euro pentru 2 oameni și am reușit să o “reproduc” la aprox 30 de euro pe 2 oameni, situație în care taximetristul ne-a luat de la hotel, și ulterior ne-a pescuit la oră fixă de unde ne-a lăsat, la 30 de km mai incolo. Iară priceless.
NOTĂ – dacă sunteți prin zona sau aproximativ aproape, de văzut Parcul Zoo Friguia.
NOTĂ 2 – De evitat transportul în comun în Tunisia pe mai mult de 2 minute, not priceless!
– Fosta Cartagina e ceva de văzut, măcar o dată în viață, aici se menționează si priveliștea asupra orașului Tunis și a capului Bonn plus orășelul Sidi Bou Said – orăselul artiștilor, unde toate cladirile au ziduri albe și ferestre și uși albastre.
– Probabil că nu trebuia lăsată spre sfârșit, dar vegetația, vegetația e ceva ce nu uiți la tunisieni. Cea din parcul hotelului fiind forte bine întreținută subjuga ochiul. Cea din afară, în unele locuri subjuga și mai tare prin sălbăticia ei. Să vezi palmieri, agave și tot felul de plante înflorite pe tot parcursul anului – priceless!
NOTĂ – Floarea agavei mature arată ca un copac, aprox. 5-6 metri înălțime.
– Plajele, deși oleacă mizerabile (probabil din cauza extra-sezonului) au totuși un farmec aparte, nisipul cristalin (nu vezi măcar o scoică) valuri relativ mari, plus peisajul din jur presărat cu pamieri, umbreluțe de paie și clădirile albe.
– Altă notă – nu vezi câini vagabonzi, cred că am văzut 2 câini în tot sejurul. În schimb au pisici bagaboante. PLIN.
de revenit cu LATER EDIT
Deci per total regretati enorm ca v-ati dus la tunisieni si n-ati mers sa frigeti mici pe plaja din Mamaia :)
Nu ai adus vreo pisica inapoi cu tine? Sa aiba si Boris cu cine dormi, daca tu ti-ai luat “pisica” pe buletin :D
Revin si cu articolul contra, stai linistita. Dar per total, cre ca bate Mamaia.
Per total sau ca preţ?
si per total si ca pret.
Sa va fie de bine!