Plantarea si replantarea orhideelor

Orhideele sunt niște plante minunate. Ne pot bucura mult timp cu florile lor multicolore, dacă sunt îngrijite corespunzător. De asemenea, dacă aveți o orhidee preferată, puteți să o înmulțiți în condiții de casă. Nu este un proces anevoios, doar că trebuie să respectați anumite reguli și veți avea plante de invidiat.

Iată câteva reguli de bază:

Pământul

Sădirea sau răsădirea plantei se face într-un pământ special destinat orhideelor. Acest pământ puteți să-l cumpărați din magazine de specialitate sau hypermarket-uri.
Unii floriști consideră că pentru a avea un puiet sănătos acesta trebuie crescut pe mușchi. Dar mai corect este dacă veți folosi scoarță de pin, deoarece are componentele necesare pentru creșterea orhideei. Este poroasă și asigură un bun drenaj. Un pământ din bucăți mărunte va fi binevenit pentru creșterea puieților. În cazul în care veți folosi mușchi, acesta va trebui udat zilnic.
Unii specialiști recomandă amestecarea scoarței de pin cu bucățele de mușchi. În acest caz pământul va fi mult mai umed. Acest amestec se potrivește pentru plantele care vor fi crescute în încăperi uscate. Dacă plantele vor crește în condiții de apartament, unde este suficientă umiditate, nu este nevoie să adăugați mușchi. În cazul în care plantei nu-i vor plăcea condițiile în care crește, aceasta va da semnale prin frunze. Pe ele pot apărea semne de boală sau pur și simplu se vor vesteji
Astfel, pentru a obține un sol potrivit pentru puieți trebuie să folosiți doar scoarță de pin, iar deasupra puteți pune mușchi. Astfel veți putea proteja rădăcinile de la suprafață. În aceste condiții puteți uda plantele cu apă mai dură și să aplicați îngrășăminte.

Răsădirea

Răsădirea puieților în ghivece noi este necesară pentru ca ei să crească sănătoși și puternici. Procesul de răsădire are loc în următorul mod:

  • În calitate de recipient pentru creșterea plantelor se folosesc ghivecele din plastic. Puteți folosi diferite recipiente din plastic transparent rămase de la alte obiecte.
  • Găuriți fundul ghiveciul pentru a asigura un bun drenaj.
  • Aranjați planta în mijlocul ghiveciului, iar baza tulpinei să fie la aceeași înălțime cu marginea ghiveciului. Puteți lăsa câteva rădăcini deasupra, ca ulterior să fie acoperite cu mușchi.
  • Umpleți ghiveciul cu solul pregătit din timp.
  • Presați puțin pământul, însă nu prea tare pentru a nu trauma rădăcinile.
  • Udarea plantei nou-răsădite se face în a doua sau a treia zi. Este un timp suficient pentru a se cicatriza tăieturile plantei prin care ar fi putut pătrunde anumite infecții. Puiul răsădit trebuie udat mai des decât o plantă matură. Dacă observați că planta a prins rădăcini și au început să apară frunzulițe noi, urmează să îngrijiți de ea la fel ca de o plantă matură.

Pentru a înmulți orhideea Phalaenopsis urmați doar pașii descriși în acest ghid practic. Pregătirea solului corespunzător și tăierea cu grijă a puietului de pe planta mamă este cheia succesului creșterii unei plante noi printre plantele dvs din locuință.

Vă dorim să aveți cele mai sănătoase și frumoase orhidee!