Acte necesare căsătoriei

Având în vedere keywordul Acte și această povestire petrecându-se în Românica,mai precis Oradea, mă simt obligat să încep cu tradiționalul:

Fută dracu birocrația și statul rromân !


Boon…

Să vedem:

Sărim peste partea cu popa ortodox în care se tot coiește dacă îți va oficia cununia religioasă sau nu, că de ce nașii nu-s așa, că de ce nu ai două perechi de nași, că de ce n-ai doua perechi de ouă, că va trebui să faci o donație la rezervarea datei cununiei și încă una la celebrarea în sine. Deci sărim peste partea asta împreuna cu statul la coadă plus îmbrâncelile tipic rromânești combinate cu intratul pe pile să poți ajunge față în față cu dom părinte. Irelevant.
Trecem la partea savuroasă. Cununia Civilă. Așa…

De cu zori de ziuă la început de an, trebuie mers la sfânta Casă a Tineretului să-ți faci rezervare de dată, oră, locație, etc. Relativ civilizat. Dacă n-ai pile, prinzi ora 12 sau ora 18, restul sunt puse la păstrare pentru eventualii întârziați. Dacă îți trece prin tărtăcuță să oficiezi cununia oriunde altundeva în afară de locația comunistă, poți, pentru doar 1000 de lei (grei). Să presupunem că ai rezervat și data și ora.

Partea de hârțogăraie.

Trebuiește făcute analize. În loc să se solicite o analiză de cap, sa vadă si oamenii că nu ești cu capu’ de faci lucruri d-astea, ei îți cer altceva. Fiecare altceva. Detaliem. În funcție de fiecare medic de familie sau de relația doctor-pacient care merge în directă legătură cu relația atenție-serviciu, poți beneficia de super oferta sezonului. Faci doar analiza VRDL, adică se uită oamenii în sângele tău să vadă dacă ești siflitic o ba.

Cu analiza facută la un cabinet, te întorci a doua zi după rezultat, pe care rezultat îl duci medicului de familie să-ți infirme cele mai negre temeri. N-ai sifilis. Hooray for boobies!!! Acum urmează partea mai simpatică. Teoretic, depinde de medic, dar ar trebui făcut și testul HIV și cel de plămâni, alți bani, altă distracție. Aici recomand răspunsuri simple dintr-o bucată:

Ar fi trebuit și testul HIV…

“N-am HIV”

OK, dar ăla de plămâni l-ai făcut?”

“Plămânii mei sunt în regulă!”

Sigur?”

“Sigur! Și dacă n-ar fi, ce dracu de legatură are cu faptul că mă însor?”

Perfect, ai și Certificat Prenupțial sau cum drac îi zice.

Trecem și peste, ne îndreptăm spre Primărie, mama tuturor aiurelilor posibile. Ajunși la primărie, mergi la camera 116 (parcă).

Aici vii cu: mult calm, rezervarea de la Casa Tineretului, buletine, copii după buletine, certificate de naștere, copii după certificate de naștere (dacă te bazezi că merge Xeroxul din Primărie de la parter, ești un fraier!)…continuăm: dosar de căsătorie plus ceva declarație pe proprie răspundere că ești tu și că n-ai mai fost căsătorit, plus 2 timbre postale de 1 leu pentru certificatul prenupțial, plus surpriza de a reface copiile după acte (trebe câte 2 pe o pagina, da?). După asta trebuie coborât pînă la camera 14 pentru a mai plăti fabuloasa taxă de 1 leu/fraier. Dosarul nu se poate completa în primărie, trebuie mers la cel mai apropiat birou de copiat acte pentru a fi… BĂTUT LA MAȘINĂ. Restul e irelevant. Și secolul în care trăim e irelevant. La mulți de pe acolo le-a scăpat…

Recapitulare:

 • Rezervare dată cununie civilă ( rectific – 150 de lei (nu 70), se va plăti ulterior la Casa Tineretului)
 • Analize VDRL (orice laborator cu un ac – 25 lei)
 • Certificat prenupțial (medic de familie – 40 lei, diferă de la medic la medic, adică în mare parte e 20 de lei)
 • Timbru fiscal (poștă – 1 leu)
 • Copii buletine (ambele pe o pagină)
 • Copii certificate de naștere (ambele pe o pagină)
 • Taxă de fraier (1 leu – camera 14)
 • Dosar completat (birou de copiat acte – 10 lei)
 • Declarația că ești tu (se completează pe loc)

The rest is history.

Notă: Angajații primăriei nu reacționează la înjurături și nu sunt deranjați de cuvintele murdare adresate statului, instituțiilor de stat și acelor oameni care le administrează. Deci slobod la băgat și scos din mame, dumnezei de toate etniile precum și personaje celebre sau dictatori.

7 thoughts on “Acte necesare căsătoriei

 • April 9, 2010 at 12:51 PM
  Permalink

  Iui, bine ca stiu ce ma asteapta… pe mai…
  Felicitari, pana acum e cel mai complet (accentuez complet) articol pe care l-am citit eu despre actele de casatorie.

 • April 10, 2010 at 6:46 AM
  Permalink

  @luna – e doar o mica parte din ce te asteapta

  @funny pranks – ca sa-ti fie recunoscuta iubirea de catre stat, tre

 • April 10, 2010 at 1:12 PM
  Permalink

  noi nu cred ca am trecut prin atatea, spui de niste taxe de care n-am auzit veci. si cu popii se incurca dracu :)

 • April 10, 2010 at 3:19 PM
  Permalink

  te insori ma????? casa de tiatra :P

 • April 11, 2010 at 12:38 PM
  Permalink

  @tindrummer – atâtea îți trebuie, tu te-ai însurat de 80 de ani, nu mai ții minte

  @grasu – mulțam mă !!!

 • May 13, 2010 at 12:09 PM
  Permalink

  Faza tare e că la primărie, odată cu depunerea dosarului, se capsează (a se citi “se găureşte” şi deci se anulează) buletinul/cartea de identitate a împricinatei (dacă îşi schimbă numele), drept pentru care până la data stabilită pentru cununia religioasă, umblă alela şi fără act de identitate la ea. ILEGALISTA!!!!

Comments are closed.