Anatomia unui diamant

Dupa ce au fost taiate si lustruite, toate diamantele poseda un set comun de caracteristici, adesea mentionate ca anatomia unui diamant. In timp ce proportiile individuale, unghiurile si plasarea acestor caracteristici comune variaza la inelele cu pietre de diferite forme, definitia lor este aceeasi.

Coroana

Intreaga portiune de diamant care se afla deasupra rondistei ce include blatul si alte elemente. Inaltimea coroanei este distanta verticala de la rondista la masa, atunci cand piatra este privita din lateral si poate fi exprimata in mm sau ca procent din diametrul mediu al diamantului.

Blat

Blatul este suprafata plata cea mai de sus a unui diamant care este paralela cu planul rondistei.

Blatul % dintr-un diamant se calculeaza prin impartirea latimei blatului la latimea diamantului. Asadar, in cazul in care fateta blatului este de 3 mm in diametru, iar diamantul este de 4,5 mm, blatul sau % este 66,7.

Blatul % este incorporat in clasa taieturii unui diamant si poate fi considerat un element delimitator atunci cand se compara doua pietre cu aceeasi taietura.

O dimensiune mai mare a blatului echivaleaza cu o inaltime mai mica a coroanei. Acest lucru inseamna ca, greutatea in carate fiind egala, un diamant cu un blat mai mare tinde sa fie mai putin adanc si mai larg, prin urmare, parand mai mare. Pietrele cu un blat foarte mare pot fi de fapt mai stralucitoare, deoarece acestea reflecta o cantitate mai mare de lumina prin partea de sus, dar, de asemenea, vor tinde sa aiba mai putin foc, deoarece exista mai putine sanse ca lumina sa fie impartita in raze de culoare de catre fatetele mai mici din jurul blatului.

Fateta

Fateta este o suprafata lustruita plata, pe orice parte a unui diamant. O taietura briliant va avea 58 de fatete (inclusiv coletul). O fateta este creata in timpul taierii unui diamant brut si este lustruita la o finete sticloasa.

Rondista

Rondista este marginea exterioara a unui diamant, acolo unde coroana (partea de sus) intalneste pavilionul (partea de jos).

O rondista poate fi fatetata (o serie de laturi lustruite mici sunt create in jurul pietrei), bruta (o singura suprafata continua, neslefuita; nu mai este comuna la inelele de nunta cu diamante sau lustruita (un brau brut care a fost lustruit). Daca o rondista este fatetata, bruta sau lustruita, de obicei, nu are niciun impact asupra aspectului sau valorii diamantului.

Rondista este descrisa in functie de latimea sa. De multe ori, latimea acesteia variaza in puncte diferite din jurul diamantui si este cuprinsa intr-un interval ce desemneaza cel mai subtire si gros punct de-a lungul rondistei (de exemplu, “Subtire – Mediu” inseamna ca aceasta variaza in latime de la subtire la cel mai ingust punct, la mediu la cel mai lat punct).