Anvelopele auto – stiinta din spatele acestora

Intelegerea anvelopelor de iarna, a unor anvelope allseason sau de vara nu reprezinta decat suprafata ingineriei din spatele acestora. Dinamica vehiculului este un subiect la fel de important, ce trebuie discutat, si o mare parte din aceasta se refera la unghiurile de alunecare.

Un unghi de alunecare, simplu spus, este diferenta dintre directia in care se deplaseaza anvelopele si directia spre care este indreptata roata. Cauciucul este elastic, astfel incat in ​​timp ce rotesti volanul, frecarea intre drum si anvelopa rezista intorcerii, astfel incat suprafata de contact nu calatoreste exact in directia in care este indreptata roata.

Daca o masina are un unghi prea mic (colturile sunt mai mari decat cele dorite, pneurile din fata aluneca) sau prea mare (colturile mai ascutite decat este nevoie, spatele este cel care va aluneca), totul este legat de unghiurile de alunecare si este un rezultat al aderentei dorite care depaseste aderenta anvelopei. In cazul in care unghiul de alunecare din fata este mai mare decat unghiul de alunecare din spate, masina va sub-vira, iar daca unghiul de alunecare din spate este mai mare, masina va supra-vira.

Motivul pentru sub-virare si supra-virare se reduce la capacitatea pneului de a mentine aderenta cu drumul, ca un rezultat al fortelor de accelerare plasate pe anvelope. Cercul de tractiune este un instrument folosit pentru a ajuta la descrierea modului in care se comporta anvelopele. Daca toata frecarea unei anvelope este utilizata pentru franare (sau viraje), aceasta poate suporta o anumita forta „g” fara a aluneca. Daca adaugi viraje la franare sau accelerare la viraje, prinderea laterala maxima si manerul longitudinal vor scadea amandoua, dar suma fortelor laterale si longitudinale ale pneului va fi mai mare decat daca ar fi fost forta de franare singura sau doar virajul.

Acum, sa legam totul de sub-virare si supra-virare. Daca ajungi la un colt, pe o pista, in primul rand incepi sa franezi si apoi incepi sa intorci vehiculul. Anvelopele din fata incearca sa depuna foarta multa munca. Presupunand ca cea mai mare parte a transferului incarcaturii a calatorit in pneurile din fata, acestea fac tot posibilul pentru a incetini vehiculul acum cand ai adaugat o forta laterala. Aceste pneuri din fata pot face doar atat de mult, astfel incat, in ​​cazul in care forta laterala pe care o impui pe acestea este mai mare decat forta pe care o pot stoca (ai mutat punctul in afara cercului de tractiune) acestea vor incepe sa alunece, ceea ce duce la sub-virare.