Better safe than sorry

În perioada prea lungă de 5 ani cât am stat la casă, pe lângă umezeală şi frig, magnetul blestemelor a fost reţeaua electrică. Reţea electrică probabil instalată de ceva bunic de profesie culegător de mure, legat la ochi cu bandă izolatoare mov. Pentru că n-am văzut în viaţa mea o reţea mai instabilă, mai cu căderi sau mai cu fluctuaţii decât ce aveam acolo. Se mai ajungea şi la discuţii de genul – De ce naiba ai băgat maşina de spălat în priză când aspir, nu ştii că pică tot? 

În primii 2 ani am devenit electrician (am şi predat ulterior). De la “lucrat” la panou şi schimbat liţe la ora 11 noaptea, până la desfăcut cablul de la o boxe vechi la lumina brichetei să produc liţe sau cerşit siguranţe prin vecini (toate noaptea, că ziua nu pica nici de-al dracului), am trecut prin toate fazele.

Una din cele mai crunte faze a fost căderea curentului în ultimele 15 minute dintr-un Steaua-Dinamo, în perioada în care mai jucau fotbal. Draci, suduiri şi blesteme urmate de o vizită prin vecini. Dau de o vecinuţă drăguţă şi proastă ca un sac de cartofi şi o rog să se uite dacă nu are cumva o siguranţă de rezervă. Mă invită să intru şi să mă servesc singur că ea nu ajunge să-mi dea. Da, avea siguranţă, în panoul ei. Mi-a trecut şi supărarea, şi nervii şi tot.

A doua întâmplare nasoală a fost o cădere de tensiune de cca. jumătate de oră, cădere care s-a consumat treptat, reuşind să ţină calculatorul în ceva transă până când hardisk-ul torcea ca o pisică în ultimele 2 minute de viaţă. Am intrat în casă la timp să-i opresc suferinţa. Şi oprit a rămas.

Am trecut prin ambele situaţii menţionate aici şi de fiecare dată am zis că nu se mai poate fără un UPS APC. Acuma, după ceva vreme de când am adoptat un UPS APC BE550G-GR am uitat efectiv de emoţiile pe care le aveam după fiecare cădere sau întrerupere de curent. Oare mai porneşte? Oare când a făcut ultima oară autosave la mail? Oare ce draft a rămas din ce am scris? Oare ce-o să zică cei 4-5 oameni cu care aveam deschise conversaţii, mai ales că tocmai îl înjurasem pe unu şi aşteptam replica …

Comments are closed.