Ce sunt termometrele cu infraroşu şi importanța utilizării lor

E posibil să fi auzit multe despre termometrele cu infraroșu și să aveţi în vedere achiziționarea unuia. Termometrele cu infraroşu sunt la îndemână pentru utilizare în tirajele de măsurare și defalcarea izolației. Pot măsura punctele fierbinți din sistemele electrice și rulmenți și pot ajuta la monitorizarea sistemelor de răcire. Un termometru infraroşu poate fi folosit chiar şi pentru pentru a măsura temperaturile de depozitare a alimentelor și poate face acest lucru fără o contaminare încrucișată. Cu siguranță această tehnologie are multe avantaje.

Termometrele cu infraroșu sunt dispozitive de detectare a temperaturii care utilizează radiații electromagnetice pentru a face citirea temperaturii fără contact. Termometrele cu infraroşu sunt utilizate pe scară largă în multe industrii și medii. Sunt utile în special pentru aplicațiile în care se dorește citirea rapidă a temperaturii la fața locului sau unde senzorii convenționali de temperatură nu pot fi folosiți cu ușurință.

Termometrele pot fi clasificate în mai multe categorii şi anume de contact sau fără contact. Termometrele de contact, așa cum sugerează și numele, trebuie să atingă ținta pentru a-i determina temperatura. Termometrele de contact sunt mai ieftine și exacte, ceea ce le face cel mai răspândit tip de termometru infraroşu în măsurarea temperaturii.

Termometrele de contact au însă limitări. Adesea durează mult până să afişeze temperatura, făcându-le mai potrivite pentru montarea fixă ​​pentru a monitoriza constant temperatura decât pentru verificarea rapidă a temperaturii. Spațiul, distanța, țintele în mișcare sau condițiile de mediu inadecvate pot, de asemenea, să restricționeze capacitatea lor de a contacta mediul şi de a face citiri corecte.

De aceea este mai indicat un termometru infraroşu fără contact deoarece are mai multe avantaje şi anume:

 • Măsurătorile pot fi luate de la distanță pentru suprafețe și obiecte calde sau în scopuri de servire a alimentelor, în cazul în care obiectele nu trebuie să fie atinse sau contaminate. Este excelent pentru măsurători de suprafață.

 • Se pot măsura piese mobile.

 • Termometrele cu infraroșu funcționează bine pentru o varietate de aplicații.

 • Memoria și funcționalitatea avansată de măsurare sunt disponibile.

 • Sunt compacte, ușoare și ușor de utilizat.

 • Aplicații diverse pentru termometre cu infraroșu.

Termometrele cu infraroșu sunt extrem de versatile și le fac instrumente indispensabile în trusa de instrumente a tehnicienilor şi inginerilor. Pot fi folosite oriunde în orice moment. Unele aplicații comune includ:

 • Verificarea echipamentelor mecanice pentru punctele fierbinți care pot fi un semn de avarie iminentă.

 • Inspectarea panourilor electrice, întreruptoarelor și prizelor pentru punctele fierbinți.

 • Verificarea temperaturii încălzitorului sau a cuptorului, în scopuri de calibrare și control.

 • Detectarea punctelor fierbinți/efectuarea diagnosticului în fabricarea plăcilor de circuit electric.

 • Verificarea punctelor fierbinți în situații de stingere a incendiilor.

 • Monitorizarea materialelor în procesul de încălzire și răcire, pentru cercetare și dezvoltare sau fabricarea situațiilor de control al calității.

 • Identificarea punctelor calde/reci în timpul inspecției la domiciliu pentru a găsi schițe sau pentru a determina dacă izolarea este adecvată.

 • Verificarea temperaturilor ca parte a întreținerii auto.

Cum funcționează termometrele infraroșii?

Radiația infraroșie este una dintre numeroasele forme de energie electromagnetică și constă în lungimi de undă ale energiei doar mai mult decât cele ale luminii vizibile. În infraroșu, precum lumina vizibilă, infraroșul poate fi focalizat, reflectat sau absorbit.

A alege un termometru infraroşu este ideal pentru preluarea temperaturilor care trebuie testate de la distanță. Acestea oferă temperaturi precise, fără a fi nevoie să atingeți niciodată obiectul pe care îl măsurați (și chiar dacă subiectul este în mișcare).