Cei mai proști din curtea școlii

Pe scurt, că nu-mi place mie să despic firu-n 8.

Niște băieți deștepti și cu niște simț al umorului fac un mic experiment. Experiment care prinde exact unde nu prea trebuia să prindă: la Arhi si la Visurât. Deși țintele principale pare-se că sunt exact presa de căcat din Românica, respectiv Adevărul, Click, Realitatea, Ager Press ș-așa mai departe, presă incapabilă să verifice o informație, presă care sare ca musca-n căcat la orice pastilă împinsă în față. Aceeași presă de căcat acuzată zi de zi de canalele alternative de informare – blogărimea. De data asta au făcut o băiță la comun în același caca.

Reacția finală se pare că a fost cea preconizată pentru că the shit of the shit din blogosfera mioritică, jem de la jem, liderii gloatei de vajnici cititori, s-au excitat cât ai zice trafic moca și au sărit cu barza-n plop aici și aici. 5 publicații cică mari au preluat știrea instant, fără să verifice vreo sursă sau vreun comunicat oficial al CNA (căutați singuri linkuri, sunt sigur că le găsiți). Evident, șpagatistul isteric savurează muia grandioasă în stilul tipic aici.

Firul acțiunii:

Experimentul social

Arhi pomenise despre o sesizare facuta la CNA in legatura cu emisiunea lui Mircea Badea, dupa care a mai publicat un articol referitor la cum se pot face sesizarile la CNA folosind formularul online prezent pe cna.ro. Pe site-ul CNA am tot butonat la intamplare si m-am pomenit cu un pop-up care le permitea vizitatorilor sa le trimita cunoscutilor mailuri cu deciziile de sanctiuni luate asupra diferitelor televiziuni.
Acum mintea mea ce a putut sa debiteze? Daca pot trimite mail la orice adresa de mail vreau, cu orice adresa de mail ca si sender, cu orice nume, orice text, cu headerele de la cna.ro care sa valideze ca mailul a fost trimis chiar de pe serverele lor, de ce sa nu fac un test sa vad daca tine faza?
Pentru a fi cat mai credibil am luat de pe pagina CNA un nume din staff-ul lor si l-am folosit ca si nume al senderului. Textul pe care l-am atasat mesajului l-am facut in 2 minute aruncand o privire rapida peste formularea lor oficiala din articolele cu sanctiuni. Cum scriptul atasa automat si un fragment din decizia cna (era o alta decizie legata tot de antena 3), totul s-a legat la fix si credibilitatea mailului trimis de mine a crescut considerabil.
Ce a urmat?
Arhi a citit mesajul si a scris un articol pe tema asta. Pe twitter stirea a explodat, care mai de care avand grija sa dea re-tweet la noutate, blogurile au inceput sa preia stirea, chiar si pe Adevarul.ro a aparut subiectul respectiv la ora la care scriu acest articol. O nebunie totala. Astfel micul meu experiment social a devenit viral. Pana aici toate bune si frumoase. Si totusi din pacate am avut dreptate. Un simplu om cu doar 8 clase a reusit sa introduca in media o stire falsa. Intelege cineva cat de grava, dar in acelasi timp cat de hilara este problema?”

One thought on “Cei mai proști din curtea școlii

  • February 22, 2011 at 3:41 PM
    Permalink

    Un nou experiment de aceasta data local generat de Nemesis a atras atentiei intregii tari transformand informatie intr-una virala folosindu-se de cunostinelte sale sociale si de securitate cu care ne-a surprins de multe ori de-a lungul istoriei…Stand in casa rupt de bolile batranetii am inceput sa imi citesc blogurile preferate. … Teoria mea se baza pe ideea de a altera sursa principala de informatie si de a face acea informatie sa devina virala datorita gradului de incredere pe care il are deja sursa in ochii publicului.

Comments are closed.