Cetatea mea de scapare http://si-law.ro

Ma aflam in piata orasului, simtindu-ma ca in Paradis printre fructele exotice si condimentele colorate. Mirosea a rai pe pamant si ma indragostisem de acesta tara! Era vineri si imi faceam provizii, stiind ca sambata este zi libera si ca nu pot cumpara nimic.
Ma aflam in Israel de doi si ceea ce descopeream zilnic ma surprindea.
Oamenii erau imbracati diferit. Unii in costumele lor scoase ca din cutie, altii cu vesminte arabe, europenii decent, dar se cunosteau de departe. Evident ca multi dintre evrei se poarta acum ca noi, europenii, fiindca s-au intors din toata lumea in tara lor si in vacante pleaca in toata lumea.

Le place sa calatoreasca si sa petreaca, iar pe unde se duc, sunt trecuti la categoria “oameni cu bani”.
Eram linistit in Israel: viza de munca aveam, stransesem bani sa imi cumpar o casa. Numai ca primisem notificare din partea celui de-al treilea angajator ca nu mai are nevoie de mine, dar datorita faptului ca am fost un salariat constiincios, mi-a gasit altceva de lucru, la o firma partenera.

Patru locuri de munca in doi ani nu li s-ar parea mult celor care schimba patru angajatori intr-un an. In Romania poti pleca de la un serviciu la altul, poti lucra o jumatate de an intr-un oras, patru luni in altul.

Sambata am iesit in oras. Ma plimbam prin parc, gandindu-ma la modul in care ma voi acomoda cu noul loc de munca si cu noii colegi.
Admiram casele frumoase, imi aminteam cum am vazut mii de lumini in case si in apartamente vineri seara.
M-am trezit dintr-o data luat pe sus si dus la cea mai apropiata sectie de politie. Mi se adresau in ebraica, iar eu nu am reusit sa invat limba lor. I-am rugat sa imi spuna in engleza de ce ma fac vinovat, dar s-au aprins mai tare.

Noroc ca aveam la indemana datele de contact ale lui Samy Ilie, luate de pe http://www.si-law.ro.
Am cerut voie insistent in engleza sa dau un telefon si mi s-a permis. Stiam ce poate acest avocat renumit, dar m-am gandit serios ca nu va veni sa ma apere, sa ma ajute, fiindca era ziua lui libera.

M-am inselat. Peste 30 de minute era alaturi de mine, traducandu-mi ceea ce spuneau politistii.
-V-ati scobit in nas in public si sambata, lucru care este nepermis aici! Acum le explic faptul ca in Romania scobitul in nas nu este elegant, dar nici considerat ilegal. In mod cert ca ati facut o alergie, ati simtit ceva acolo pe nari, de ati recurs la acest gest si nu stiati care sunt consecintele lui.

Aceasta neintelegere am rezolvat-o, a aparut insa alta, imi spuse ca unui prieten bun Samy Ilie. V-au verificat actele, au citit deciziile din buzunar si au constat ca sunteti la al patrulea angajator in cei doi ani de cand stati aici. Riscati expulzarea.
Asa am aflat eu alta prevedere legala de care habar nu aveam. A inceput lupta grea pentru evitarea expulzarii si obtinerea cetateniei.

In tot acest timp nu am vazut avocat mai devotat decat Samy Ilie, care ma consilia, ma asculta, imi telefona, tinandu-ma la curent cu toate demersurile.
Cand ne intalneam sa punem la punct o etapa sau procedura de obtinere a cetateniei, imi vorbea despre alte prevederi legale atipice sau traditii originale.
Nu stiu ce s-ar fi intamplat, daca nu ar fi venit imediat dupa ce l-am sunat. Probabil eram imbarcat in primul avion si trimis acasa, in cazul cel mai fericit, daca nu ajungeam in vreo inchisoare.

Au trecut 4 ani de-atunci si ma mandresc cu realizarile mele, dar recunosc ca lui ii datorez totul. Iata ce am reusit sa fac:
-am pus la punct propriul meu restaurant cu specific romanesc, dar din care am exclus preparatele cu porc, sa am si clienti evrei. Acum nu ma mai tem ca iar voi schimba angajatorul si risc expulzarea.
-am o casa frumoasa, intr-o zona exclusivista a orasului si sunt linistit, mai ales ca in curand ma voi casatori cu o evreica frumoasa.
-am viza de sedere in Israel, prin urmare voi imbatrani in aceasta tara.
Imi place sa intorc binele facut, de aceea le spun tuturor romanilor unde gasesc scaparea, cand problemele apar pe negandite.
Da, popularizez serviciile lui Samy Ilie, fiindca oricand se poate afla alt roman in situatia in care m-am aflat eu, cand am fost ridicat din parc de fortele de oridine.
Niciodata nu disponibilizez un angajat serios, mai ales daca este un strain, fiindca stiu ce risca. Viata aici este frumoasa, daca esti precaut, stii exact ce ai de facut si nu iesi din casa la momente nepotrivite.
Cu Samy Ilie aproape, chiar si cazurile imposibile se rezolva in favoarea romanilor. Am prieteni care au fost gratiati de catre presedinte, angajati care si-au primit inapoi permisele de conducere, dupa ce au comis greseli grave in trafic.
Ca sa nu aveti probleme, luati-va timp sa notati datele lui de contact si nu ezitati sa ii solicitati ajutorul!