Glosar termeni baterii

Bateriile cu plumb-acid

Bateriile cu plumb acid sunt cea mai veche forma de acumulatori reincarcabili. Acest model este deosebit prin aceea ca inglobeaza un lichid intr-un recipient nesigilat, ceea ce impune ca bateria sa fie tinuta in pozitie verticala si intr-o zona bine ventilata pentru a asigura dispersarea sigura a gazului hidrogen produs in timpul supraincarcarii.

In ciuda faptului ca au un raport foarte mic de energie-greutate si un raport redus de energie-volum, capacitatea lor de a furniza curenti de crestere brusca inseamna ca celulele mentin un raport relativ mare de putere-greutate. Aceste caracteristici, impreuna cu pretul lor scazut, le face atractive pentru utilizarea in autovehicule pentru a oferi curentul mare cerut de demaroarele auto.

Bateriile cu gel

O baterie gel (de asemenea cunoscuta drept o „celula gel”) este o baterie VRLA cu un electrolit „gelifiat”. Spre deosebire de o baterie plumb-acid inundata, cu celule umede aceste modele nu trebuie sa fie pastrate in pozitie verticala. Acestea reduc evaporarea electrolitului, scurgerea (si problemele ulterioare coroziunii) comune la produsele cu celule umede si ofera o rezistenta mai mare la temperaturi extreme, soc si vibratii. Din punct de vedere chimic sunt aceleasi ca si bateriile umede (non-sigilate), cu exceptia ca antimoniul din placile de plumb se inlocuieste cu calciu.

Bateriile AGM

Bateriile AGM (Absorbed glass mat) au fost initial dezvoltate pentru armata, ca surse de energie rezistente la temperaturi extreme si vibratii. Aceste modele au electrolitul pe separatoare mate din sticla.

Unele avantaje fata de bateriile cu celule ude:

• nu exista scurgeri de acid
• intretinere redusa

• tolerante la temperaturi extreme (opereaza la -20° C)
• rezistente la vibratii
• pot fi (uneori) descarcate mult mai profund, fara pagube majore
• pot fi incarcate mult mai rapid

Bateriile VRLA

O baterie plumb-acid cu supape (sau VRLA) este un tip imbunatatit de baterie cu electrolit lichid. Datorita constructiei lor, acestea nu necesita adaugarea periodica de apa la celule si sunt de obicei promovate ca baterii „fara intretinere”. Bateriile VRLA sunt clasificate in continuare ca:

• Baterii AGM

• Baterii cu gel

Aceste baterii sunt adesea denumite baterii cu plumb-acid sigilate, dar ele includ intotdeauna o supapa de siguranta pentru evacuarea presiunii. Spre deosebire de bateriile umede, un acumulator VRLA nu poate varsa electrolit atunci cand este inversat. Modelele AGM VRLA folosesc, de asemenea, mult mai putin electrolit (acid de baterie) decat cele traditionale plumb-acide.