Importanta vascozitatii 0W la uleiurile de motor si de ce sunt cele mai utilizate din Europa?

Astazi, 7 din 10 masini in Europa sunt alimentate cu ulei 0W. Frecarea mai mica inseamna un consum mai mic de combustibil si, prin urmare, mai putine emisii de CO. Acesta este motivul pentru care producatorii de automobile cauta uleiuri de motor cu vascozitate din ce in ce mai mica. Producatorii de echipamente originale (producatorii de automobile) determina vascozitatea uleiului de motor care urmeaza sa fie utilizat. Ei aleg formularea si vascozitatea uleiului de motor cu cea mai mare grija. Aceasta determina durata de viata si functionarea corecta a motorului. Grosimea „peliculei lubrifiante” este esentiala in acest sens. O grosime suficienta a filmului de lubrifiere permite separarea acestor doua suprafete si astfel previne uzura acestora.

Ce este mai exact vascozitatea?

Prin urmare, este necesara o grosime suficienta a filmului de lubrifiere pentru a lubrifia piesele motorului si pentru a preveni uzura. Pentru a obtine o grosime suficienta, este necesar sa folosesti ulei de motor cu vascozitatea corecta. In ceea ce priveste uleiurile de motor, Societatea internationala a inginerilor auto a definit standarde (SAE 300J) in termeni de vascozitate (la temperatura scazuta si la 100°C).

Producatorii de autoturisme cauta constant sa reduca emisiile de CO2. Una dintre masurile care ajuta in mod clar la realizarea acestui lucru este reducerea vascozitatii uleiului. Intr-adevar, o viscozitate mai mica ofera o rezistenta mai mica si, prin urmare, genereaza o frecare mai mica. Acest lucru economiseste combustibil si reduce emisiile de CO2. Exista deja teste cu uleiuri de motor multigrad 0W-8 si 0W-12. Unii producatori de automobile recomanda deja ulei de vascozitate 0W-16 pentru unele modele din 2019, de exemplu, cel mai recent Toyota Yaris 1.0 12V VVT-i. Uleiul 0W-20 este acum obisnuit pentru modelele anumitor producatori, de exemplu, Volvo. Nu toate uleiurile 0W-20 sunt create egale. Utilizarea necorespunzatoare a acestui ulei de motor va duce la deteriorari ireversibile. Pentru a proteja motorul impotriva uzurii la temperaturi si sarcini ridicate, pe langa vascozitate, o alta valoare este extrem de importanta: valoarea HTHS.

Care este valoarea HTHS?

Uleiul de motor are proprietatea de a-si vedea vascozitatea scazand odata cu cresterea temperaturii. La urma urmei, exista o cerere mare de ulei in motor. Valoarea minima a vascozitatii la 100°C nu este suficienta pentru a garanta protectia la uzura la temperaturi si sarcini ridicate.

Prevenirea uzurii la temperaturi si presiuni ridicate se realizeaza prin combinarea diferitilor aditivi cu uleiul de baza potrivit, rezultand „grosimea filmului de lubrifiere” potrivit.

Masurarea grosimii acestei pelicule de ungere este exprimata prin „valoarea HTHS” si constituie un parametru precis al caracteristicilor uleiului de motor. HTHS inseamna High Shear High Temperature. Valoarea data de un “test HTHS” ofera informatii despre vascozitatea uleiului de motor la o temperatura de 150°C si la o sarcina mare.
Elgeka-Ferfelis este incepand cu anul 2008 importator si distribuitor autorizat Shell Lubricants pentru piata din Romania, comercializand lubrifianti de cea mai inalta calitate marca Shell: uleiuri de motor si transmisie pentru autoturisme si camioane, lubrifianti pentru aplicatii industriale si vaseline. Aceasta reprezinta cu profesionalism divizia de lubrifianti Shell, oferind tuturor clientilor sai asistenta tehnica necesara pre si post vanzare.