Informatii interesante despre ce sunt si de ce sunt folosite fatete dentare

Ati auzit vreodata de fatete dentare? In acest articol va vom ajuta sa intelegeti cum functioneaza acest tratament special, care sunt principalele avantaje, pretul si costul pentru introducerea fatetelor pe dinti!

Fatetele dentare, cunoscute si sub denumirea de “fatete estetice”, sunt carcase speciale din ceramica care se aplica pe suprafata externa a dintelui pentru a imbunatati aspectul estetic al zambetului, ascunzand diferitele defecte legate, de exemplu, de forma, culoarea sau chiar pozitia dintilor. Putem spune ca fatetele sunt considerate proteze speciale: in practica sunt placi subtiri, realizate din ceramica sau portelan, care sunt cimentate pe suprafata dintilor care au imperfectiuni. La fel ca unghiile false, fatetele dentare sunt lipite pe unul sau mai multi dinti pentru a imbunatati aspectul estetic al zambetului unei persoane. In spatele acestor placi, insa, exista ani de studii si cercetari in acest sector: datorita acestor restaurari, fiecare persoana poate avea dinti stralucitori, albi si fara cusur.

In ce cazuri este recomandat sa apelati la acest tratament?

De regula, fatetele estetice sunt folosite pentru a masca toate defectele de pe dintii nostri si pentru a obtine astfel un zambet perfect. In plus, aplicarea fatetelor este, de asemenea, recomandata pentru a corecta diferite functii dentare compromise de defecte congenitale. De exemplu, ne putem gandi la beneficiile pe care le pot aduce aceste placi in functia de mestecare, in cazurile in care subiectul are unul sau mai multi dinti strambi si nu este in masura sa efectueze o mestecare eficienta: trebuie doar sa introduceti o fatetea pentru a rezolva definitiv (sau aproape) problema. Inserarea acestor foi poate aduce si alte avantaje pentru dinti, cum ar fi:

-Albirea dintilor: petele vor fi mascate de capacele foilor ceramice;
-Stralucire: veti face dintii sa straluceasca pentru mai mult timp;
-Imbunatatirea unor caracteristici precum mestecarea (in cazul unui dinte stramb);
-Posibilitatea de a prelungi unul sau mai multi dinti care de-a lungul anilor se uzeaza datorita varstei sau bruxismului;
-„Fixarea” un dinte ciobit;

In plus, fata de beneficiile vazute, fatetele dentare pot ajuta la imbunatatirea zambetului in cazul in care pacientul are o dentitie cu mai multe probleme, cum ar fi:
-Discromie sau pete permanente care nu pot fi eliminate cu albirea profesionala;
-Diastemi, unde se aplica furniere mai mari pentru a umple spatiile mari intre dinti;
-Anomalii legate de forma dintelui sau in orice caz in care este necesar sa se schimbe complet forma unui dinte.

Dinti nealiniati, in sitatii limitate, pot fi corectati si cu fatetele, fara a fi necesar sa apeleze la aparatul dentar. Prin urmare, aplicarea fatetelor dentare este adecvata in toate cazurile in care utilizarea unui aparat ortodontic, o curatare a dintilor sau o albire profesionala sunt inadecvate sau, in orice caz, nu sunt suficiente pentru a obtine rezultate bune.

Tip de fatete estetice

Ar trebui sa stiti ca fatetele dentare nu sunt intotdeauna aceleasi: in general, gasim fatete de diferite grosimi si materiale, in functie de tipul de rezultat care trebuie obtinut si tipul de problema care trebuie rezolvata. De obicei, grosimea unei singure fatete variaza de la 0,3 mm pana la 0,7 mm, iar dimensiunea trebuie sa se potriveasca exact cu cea a dintelui pe care se va aplica fateta. Ca toate lucrurile din ceramica sau portelan, aceste fatete sunt, de asemenea, foarte fragile si, prin urmare, trebuie sa acordati o atentie deosebita in timpul fazei de testare si „instalare” pe dinte. In ceea ce priveste alegerea materialului, este necesar sa se ia in considerare solicitarile fiecarui pacient in parte si, pe baza rezultatelor pe care doreste sa le obtina, medicul va opta pentru fateta care se potriveste cel mai bine nevoilor sale. Insa, in general, cele care garanteaza o mai buna rezistenta si stralucire sunt fatetele din ceramica si portelan (si sunt, de asemenea, cele mai utilizate). Astazi putem gasi si fatete construite cu alte materiale, cum ar fi compozitul, materialul folosit pentru umpluturi, dar acestea tind sa se ciobeasca si sa coloreze mult mai repede (deci au o „durata” limitata) decat cele din ceramica si portelan. In acest caz, este insa posibila efectuarea restaurarii estetice a fatetei intr-o singura sesiune, cu costuri relativ mai mici si pentru a obtine un rezultat instant.

Cum se realizeaza interventia?

In randurile urmatoare vom vedea, pe scurt, cum are loc aplicarea fatetelor pe dinti. In primul rand, este necesara o planificare preventiva specifica pentru fiecare pacient in parte. De obicei, instalarea se efectueaza in 2 sedinte de catre medicul dentist:

In prima sedinta, stomatologul masoara dintele si alege cea mai potrivita culoare pentru tipul de dinti;
In a doua sesiune, fateta estetica se aplica pe dinte.

In primul rand, este foarte important sa se pregateasca dintele pentru operatie, adica sa indeparteze o portiune din smaltul dentar. Dentistul va trebui sa indeparteze cantitatea potrivita de smalt, care corespunde grosimii fatetei si, astfel, sa favorizeze fixarea acesteia din urma pe dinte, prevenind astfel detasarea. Aceasta operatie poate fi efectuata cu anestezie locala, dar de cele mai multe ori, se efectueaza fara anestezie, deoarece filarea dintelui nu este foarte dureroasa. Medicul va decide daca trebuie utilizata o doza mica de anestezic. Dupa aceea, se face o analiza dentara, pe care vor fi efectuate studii si masuratori, pentru a crea o fateta de dimensiunea potrivita. In cele din urma, folosind o scara de culoare, medicul selecteaza culoarea cea mai potrivita pentru dentitia pacientului, adica cea care este cea mai apropiata de culoarea celorlalti dinti, pentru a face dintii omogeni unul cu celalalt.

In a doua sesiune, insa, aplicarea efectiva a fatetei se realizeaza pe dintele (sau dintii) afectat. Inainte de fixarea finala, fateta trebuie testata pe pacient, pentru a fi sigur ca are culoarea potrivita si dimensiunea potrivita. Daca nu este perfect adecvat, se pot face mici modificari inainte de fixarea acesteia pe dinte, de asemenea, deoarece, odata fixata, aceasta nu mai poate fi modificat. Cand fateta este potrivita pentru tipul de dentitie a pacientului, se poate efectua cimentarea. In primul rand, stomatologul va trebui sa izoleze dintele afectat cu o batista speciala din latex pentru a preveni acumularea de saliva intre dinti. Dintele va fi apoi tratat cu acid fluorhidric si acoperit cu un adeziv special, totul fiind realizat pentru a imbunatati aderenta fatetei la dentina si email. Apoi se va efectua cimentarea, o operatie foarte delicata. Odata terminata procedura de cimentare, stomatologul poate slefui lama (superficial) pentru a o adapta perfect la dinti.