Legatura dintre kendama si incetinirea procesului de imbatranire

In Japonia, locul de origine al jocului de kendama, se fac numeroase cercetari pentru a se sublinia beneficiile acestei indeletniciri asupra corpului si creierului uman. Se pare ca anumite clinici din Tara Soarelui Rasare (ex. Clinica Mayo) au efectuat studii si rezultatele sunt uimitoare. In Japonia, exista multe persoane trecute de prima tinerete ce sufere de anumite probleme prin care unele parti ale creierului sunt private de oxigen. Acest deficit creste riscul de infarct, dementa si alte probleme legate de sistemul cardio vascular. Alegerea unui stil de viata sanatos pot preveni acest lucru si chiar imbunatatii conditia celor care sufera deja de asa ceva. Cu ajutorul tehnologiei, si anume imagistica medicala, putem intelege cum functioneaza creierul omului. La aceste clinici, folosindu-se aparatura speciala, s-a descoperit faptul ca mai mult de 60% din persoanele trecute de o anumita varsta prezinta ceea ce se credea ca sunt simple “pete de batranete” pe creier. Insa s-a dovedit ca acestea sunt mult mai mult. Se pare ca aceste simple pete aduc cu sine probleme mai grave ale memoriei, personalitatii si chiar probleme emotionale odata cu inaintarea in varsta.

Totusi, se pare ca la jucatorii de kendama sunt mult mai feriti de astfel de probleme. In Japonia, Keisuke Kiamura este cel mai batran jucator de kendama din lume, fiind in etate de 94 de ani. Acesta joaca kendama de peste 20 de ani, in fiecare zi. Medicii au facut toate masuratorile creierului acestuia cu ajutorul imagisticii medicale si au descoperit faptul ca numarul petelor de batranete era foarte mic. Adica, creierului acestuia se putea compara cu cel al unui om de 50 de ani.

Creierul uman are cateva trilioane de celule, conectate cu fibre neuronale, care creeaza o retea in cerebel. Sinapsele transmit informatia in aceasta retea. Cand aceste sinapse sunt slabite din cauza imbatranirii, aceasta retea are intreruperi si functia cognitiva a creierului se micsoreaza. De aici apar pierderile de memorie sau maladii precum dementa. Neuronii insa se regenereaza atunci cand sunt stimulati. Kendama o joci cu mainile si folosind aceste membre vei stimula multe parti ale creierului.

A practica kendama vei invata si cum sa gandesti. Pentru a realiza trucuri complicate trebuie sa vii cu o anumita strategie si sa iti controlezi miscarile mainii. Aceste activitati stimuleaza lobul frontal care reprezinta o parte importanta a creierului, in special in procesul de gandire, controland miscarea corpului, memoria si comunicarea cu cei din jur. Practicand kendama vei stimula acest lob frontal.

Asadar, se pare ca acest joc ce pare initial ceva doar pentru copii, reprezinta o sursa de “viata” a neuronilor. Kendama este recomandata astfel tuturor, indiferent de varata pe care o au. La magazinul kendamashop.ro poti comanda, de exemplu, kendama pill la un pret atragator. Nu trebuie sa pierzi ore in sir, ci poti face asta pentru cateva minute pe zi, ca si modalitate de relaxare. Vei observa ca starea ta mentala se va imbunatatii si nu te vei mai simti stresat. Iti poti mentine mintea tanara si agila cu un simplu joc de kendama!