Obiceuri romanesti de nunta

In ziua de astazi, nu multe cupluri mai respecta obiceiurile populare de nunta. Totusi, in cateva locuri din tara, populatia de la sate continua sa mai pastreze multe din datinile stravechi asociate cu ritualul casatoriei.

Daca in trecut, dupa ce domnisoarele de onoare si nasa o gateau pe mireasa, aceasta se intalnea cu mirele si porneau impreuna spre biserica, unde se oficia casatoria religioasa, insotiti de un alai vesel compus din familie, rude si prieteni, acum tot mai multe cupluri au adoptat stilul occidental, care presupune ca mirele isi asteapta viitoarea nevasta in lacasul de cult, iar aceasta soseste insotita de figura paterna a tatalui. Tot in trecut, alegerea nasilor ocupa un rol semnificativ, cu o incarcatura spirituala profunda. In cadrul traditiei alegerii nasilor, obiceiul ploconului ocupa un loc aparte. In continuare, hora miresei si turta miresei sunt repere care reflecta traditii vechi populare romanesti. De asemenea, insotirea alaiului de nunta de catre lautari reprezenta o modalitate de a deschide petrecerea ce urma dupa mersul la biserica. Barbieritul mirelui, ca element traditional care marca transformarea din flacau in barbat, este o datina care nu se mai pastreaza in lumea moderna. Astazi, cuplurile moderne merg la saloane pentru a obtine un look cat mai deosebit, pentru a puncta aceasta zi unica in viata.

Alte obiceiuri, precum cel cu gaina sau petitul si zestrea, par sa nu mai reprezinte interes pentru cuplurile tinere. In schimb, furatul miresei continua sa ocupe o pondere importanta in petrecerea de nunta. Acum, nuntasii care rapesc mireasa au ocazia sa inchirieze limuzine in acest scop sau isi pot folosi inventivitatea neconditionat, pretinzand in loc de sticle sau bani in chip de rascumparare, ca mirele sa indeplineasca sarcini amuzante, de exemplu.

Indiferent ca optati pentru o nunta clasica sau una moderna, de a carei organizare se ocupa un wedding planner, dumneavoastra si partenerul de viata puteti alege gravura verighetelor care sa contina gravate numele, data nuntii sau orice text indragit. Individualizarea benzilor de casatorie de catre cuplu este o dovada ca fiecare poveste este una unica, asadar si povestea dumneavoastra poate fi simbolizata printr-o pereche de verighete unicat.