Parodontoza: ce este, cum se dezvolta si cand facem tratamente parodontoza

Parodontoza: ce este, cum se dezvolta si cand facem tratamente parodontoza

Auzim desv vorbindu-se despre parodontoza, in special in reclamele la pasta de dinti. Cu siguranta, chiar daca nu stim exact ce este aceasta, ne inchipuim ca este o boala a cavitatii bucale. De fapt, parodontoza este o boala inflamatorie care afecteaza tesuturile de sustinere ale dintelui, cum ar fi gingia, osul si ligamentul parodontal. Poate afecta oameni de toate varstele, insa este foarte frecventa la adulti: 50% dintre cei care au parodontoza sunt cei de peste 35 de ani si 70% sunt cei de peste 65 de ani. Rezultatul final al parodontozei il reprezinta pierderea dintilor.

Care sunt cauzele debutului parodontozei?
Debutul parodontozei se datoreaza in principal prezentei si proliferarii bacteriilor in cavitatea bucala, in special bacteriile cu placi, o substanta lipicioasa de culoare galbuie, care se formeaza prin agregarea bacteriilor cauzate de acumularea de reziduuri, ce nu sunt eliminate prin igiena orala zilnica. In timp, depunerea de saruri de calciu si fosfat le transforma in tartru, imposibil de eliminat doar cu o perie de dinti si ata dentara. Printre factorii care contribuie la aparitia parodontozei se numara luxatiile dentare, malocluziile, fumatul, bolile sistemice, diabetul si drogurile.

Cum pot fi identificate bolile parodontale?
Printre semnele care trebuie tinute sub control sunt: ​​halitoza, urme de sange la spalarea dintilor, gingii inflamate, mobilitatea dintilor, abcese, recesiune gingivala, hipersensibilitate a dintilor.

Cum se dezvolta parodontoza?
Dintele este format din:
-o parte externa si vizibila, coroana;
-o parte invizibila, radacina.
La punctul de contact cu dintele, gingia formeaza un mic pliu, sulcul gingival care, in conditii normale, nu este mai profund de doi milimetri. Tocmai pe acest sulc gingival se acumuleaza bacteriile gurii care, daca nu sunt indepartate printr-o igiena orala corecta si zilnica, se agregheaza formand placa.

Ce se intampla daca nu este efectuata o igiena orala adecvata?
Daca curatarea nu este efectuata corect, incepe un proces inflamator care implica initial doar gingia (gingivita), caracterizata prin sangerare a gingiilor si dureri severe si care, in timp, se extinde catre tesuturile parodontale mai profunde. Tartrul si placa acumulate pot duce la buzunare parodontale. Acestea pot fi create in jurul unuia sau a catorva dinti, sau distribuite uniform in gura.

Cum sa detectam prezenta buzunarelor parodontale?
Prezenta reala a buzunarelor are loc prin sondajul parodontal, o examinare efectuata de medicul specialist, precum medicul de la Dentaline Clinic, folosind un instrument special, care se interpune intre dinte si gingie, si masoara daca exista sau nu o pierdere a atasamentului care sustine dintele.

Cum are loc examinarea parodontala?
Instrumentul este pozitionat in sulcu si masoara adancimea sulcului in milimetri. In conditii normale, sonda se adanceste in interiorul sulcului pentru aproximativ 1-3 mm. Daca aceasta valoare creste, inseamna ca sulcul a devenit mai profund creand un buzunar parodontal. In conditii normale, sulcogingivala (canelura dintre dinti si gingie) este de pana la 3 milimetri adancime. Este vorba despre buzunare parodontale doar atunci cand aceasta distanta depaseste 4-5 mm.

Care sunt diferitele tipuri de parodontoza?
Parodontoza cronica: este cea mai frecventa forma de parodontoza si apare mai frecvent la adultii de peste 35 de ani. Progresia lenta caracterizeaza aceasta patologie. Efectele apar la varsta adulta si depind de nivelurile placii, de fumat, de stres, de boli precum diabetul si de eficienta sistemului imunitar.

Parodontoza agresiva: parodontoza agresiva este mult mai putin frecventa decat parodontoza cronica. Apare de obicei la adulti tineri si varstnici, fara patologii anterioare. Pentru a vorbi despre parodontoza agresiva, sunt necesare trei afectiuni: ca subiectul sa fi fost sanatos, ca ceilalti membri ai familiei sa aiba sau sa fi avut aceeasi problema si ca efectele distructive ale bolii sa apara foarte repede.
Parodontoza necrotica: boala parodontala necrotizanta este o patologie care, din cauza debutului si progresiei rapide, poate, intr-o perioada relativ scurta, sa produca daune semnificative tesuturilor de sustinere ale dintelui. Acest lucru apare la pacientii cu serioase probleme medicale, in special la cei cu imunodeficienta legata de HIV sau la subiecti sanatosi, dar supusi stresului psiho-fizic. Spre deosebire de alte forme de boala parodontala, evolutia bolii este foarte rapida si distructiva. Printre simptome avem necroza si ulcerul gingival. Deteriorarea gingiei, in absenta tratamentului, se poate agrava si poate deteriora si tesuturi parodontale profunde, cum ar fi ligamentul parodontal si osul alveolar.
Pentru toate stadiile sunt necesare tratamente parodontoza eficiente, precum cele efectuate la Dentaline Clinic.

Cum sa prevenim parodontoza?
Din fericire, aceste tulburari pot fi prevenite prin igiena orala zilnica si prin punerea in practica a unor obiceiuri sanatoase.
Periati intotdeauna dintii: spalarea dintilor dupa mese indeparteaza placile si resturile alimentare intre dinti si gingii. Nu uitati niciodata sa va spalati limba, deoarece bacteriilor le place sa se ascunda chiar si acolo!
Folositi intotdeauna ata dentara: folositi ata cel putin o data pe zi, indepartand alimentele si particulele de placi pe care peria nu le poate atinge.
Clatirea cu apa de gura: folosirea unei ape de gura poate ajuta la reducerea placii si la eliminarea particulelor alimentare pe care nu sunt atinse de ata dentara si de peria de dinti.
Controlati-va obiceiurile: dieta, fumatul, dar si varsta si genetica, pot mari riscul de a suferi tulburari parodontale. Daca credeti ca exista astfel riscuri, discutati imediat cu stomatologul.

Parodontoza este contagioasa?
Bacteriile responsabile de boala parodontala sunt transmise pe cale orala. Din acest motiv, medicii recomanda ca toti membrii familiei sa mearga la control daca unul dintre ei este afectat.
Cum si cand sa contactati un specialist?
Cheia pentru a va proteja zambetul este sa mergeti periodic la medic si sa identificati din timp simptomele. Aceasta vizita este utila pentru identificarea starii de sanatate a oaselor, gingiilor si dintilor. Dentistul ramane un punct de referinta atunci cand vine vorba de parodontoza. Daca gingiile sunt umflate, dureroase si sangereaza, contactati imediat medicul stomatolog, nu asteptati!