Porneste sistemul de aer conditionat fara a mari facturile la curent

O locuinta medie cheltuie aproape 20 la suta din facturile la utilitati pe racire, dar exista modalitati de a economisi chiar si in zilele fierbinti de vara. O strategie buna poate fi aceea de a utiliza sistemul de aer conditionat inverter si ventilatoarele de tavan impreuna. In loc de stabilirea termostatului la temperatura de 23-24° C, ridica temperatura la 25-26° C si lasa ventilatoarele sa faca restul. Fiecare grad pe care il scazi la termostat va creste costurile de racire cu 2 la suta. Iata cateva miscari simple pe care le poti face, care sunt recomandate de experti si de Agentia pentru Protectia Mediului:

Treci la becuri economice. Mai putin de 10 la suta din energia utilizata de un bec incandescent produce lumina; restul scapa sub forma de caldura. Acesta este un motiv pentru care becurile ce irosesc energie sunt eliminate. Sistemele de iluminat calificate cu Stele de Energie utilizeaza nu numai mai putina energie, dar, de asemenea, produce mai putina caldura, reducand costurile de racire.

Seteaza termostatul corect. Foloseste un termostat programabil sau un cronometru pentru sistemul tau de aer conditionat duct pentru a programa racirea conform programului dumneavoastra. Evita sa racesti o casa goala prin setarea termostatului cu cateva grade mai mare atunci cand nimeni nu este acasa si prin programarea unitatii sa porneasca cu o ora inainte de a sosi.

Folositi ventilatoare de tavan. Porneste ventilatorul de tavan pentru a crea o briza rece. Daca ridici termostatul cu cinci grade si folosesti un ventilator de tavan, poti reduce costurile de racire cu aproximativ 10 la suta. Aminteste-ti ca un ventilator de tavan te racoreste pe tine, nu camera, asadar opreste-l atunci cand mergi intr-o alta camera.

Trage draperiile. Inchide perdele si draperiile inainte de a pleca de acasa pentru a impiedica razele soarelui sa iti supraincalzeasca interiorul casei. Daca nu ai umbra naturala, muta cativa copaci si plante in fata ferestrelor expuse la soare.

Reducerea timpului de coacere. Utilizeaza un cuptor cu microunde, in locul unui cuptor pentru a gati atunci cand este posibil.

Verifica filtrele de aer conditionat. Verifica filtrul de aer al sistemului de racire in fiecare luna. Daca filtrul pare murdar, schimba-l. Un filtru murdar va incetini fluxul de aer si va ingreuna sarcina sistemului.

Repara conductele ce curg. Pana la 40 la suta din energia de incalzire si racire poate fi pierduta din cauza scurgerilor si a lipsei de izolare. Sigileaza conductele folosind chit de etansare sau banda metalica si izoleaza toate conductele care le poti accesa (cum ar fi cele din poduri, spatii de accesare, subsoluri neterminate si garaje).