Reductoare melcate pentru benzi transportoare

Cu totii am vazut sau am utilizat la un moment dat o banda transportoare, fie la locul de munca, fie la televizor, aeroport sau la salile fitness. Rolul acestor dispozitive care pot fi intalnite pretutindeni este unul simplu: de a transporta rapid si eficient cantitati mari de materiale sau obiecte de toate tipurile, dimensiunie sau greutatile dintr-un punct in altul. Prin folosirea sistemelor de benzi rulante se elimina nevoia de lucru manual se grabeste productia si se reduc considerabil costurile acesteia. Exista doua clase principale de benzi transportoare, cele pentru mutarea obiectelor in interiorul unei fabrici, precum conserve, cutii, sticle, componente electronice, etc., si benzile pentru transportarea volumelor mari de materiale cum sunt cele folosite la deplasarea graului, sarii, carbunelui, a diverselor tipuri minereurilor si a multor altora. Din cauza versatilitatii si a durabilitatii lor astfel de sisteme sunt raspandite in multe tipuri de industrii precum cea a electronicelor, a procesarii alimentelor, a imbutelierii, industria chimica si multe altele.

Din punctul de vedere al functionarii, aceste sisteme de transport sunt formate din doua sau mai multe roti de transmisie legate de o bucla nesfarsita de banda. In functie de utilizare si necesitati, cel putin una, daca nu mai multe sau chiar toate rotile de transmisie se rotesc prin intermediul actiunii unor motoare electrice. Aceste roti de transmisie nu doar pun in miscare banda care le leaga, dar o pot si tensiona sau schimba directia de rulare a acesteia. Banda este formata din unul sau mai multe straturi de material. Majoritatea, insa, au doua straturi: unul intern care confera rezistenta ansamblului si unul extern care poate fi fabricat, in functie de folosinta, din diverse materiale, precum silicon, poliester sau bumbac. De asemenea, materialul care este transportat poate fi cantarit fara ca sistemul sa fie oprit prin intermediul unui cantaragiu.

Benzile transportoare sunt folosite, intr-o forma sau alta inca de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Incepand cu transportul materiei prime pana la liniile de asamblare, de la scari rulante pana la benzile de la casele de marcat din interiorul supermaketurilor, indiferent de domeniu, aceste sisteme de transport au revolutionat industriile in care au fost folosite.

Bineinteles, asa cum am mentionat anterior, benzile transportoare nu ar putea fi posibile fara un dispozitiv care sa le puna in miscare: motorul electric. Insa, conectarea benzii la un motor electric nu este suficienta. Motoarele electrice sunt dispozitive care transforma electricitatea in miscare rotationala, pe care il livreaza prin intermediul unui ax. Viteza de rotatie dezvoltata este foarte mare: 3000 rpm, 1500 rpm, 1000 rpm sau 750 rpm. De aceea, la motorul electric trebuie montat un motoreductor,de exemplu un reductor melcat.

Reductorul melcat are abilitatea nu doar de a micsora numarul de turatii ale motoarelor electrice de la 1,5 ori pana la mii de ori, dar el poate sa creasca in acelasi timp si cuplul motorului.

Un reductor melcat nu este altceva decat un surub presat pe o roata cilindrica cu dintii curbati si dispusi in unghi. Reductorul schimba in felul asta atat miscarea rotationala cu 90 de grade, cat si planul in care are loc miscarea. Aceste reductoare melcate pot fi gasite atat in aplicatii industriale cat si in cele domestice precum in cazul lifturilor, al portilor de inalta securitate, al diferentialelor Torsen sau pentru acordarea instrumentelor. In mod obisnuit reductoarele melcate sunt formate dintr-un melc de otel si o roata de alama. Un motor electric aplica miscare rotationala melcului, iar acesta prin rotire pune in miscare roata.

Motivul principal pentru folosirea unui reductor melcat, cum sunt cele din oferta Braco, este ratia de reductie ridicata, ratie care poate fi marita prin cresterea circumferintei rotii dintate. Daca ar fi folosite angrenaje conventionale ar fi nevoie de reductii multiple pentru a obtine acelasi nivel de reductie care se poate obtine cu un singur reductor melcat. Avantajul acestei proprietati este pe deoparte spatiul ocupat care este mult mai mic si numarul redus de parti mobile si in consecinta a defectelor care pot aparea.

O alta proprietate a acestor reductoare melcate este inabilitatea de a inversa directia puterii. Datorita fortei de frecare dintre roata dintata si melc, este aproape imposibil pentru o roata dintata careia ise aplica o forta sa puna in miscare melcul. Pe un angrenaj standard, input-ul si output-ul se pot inversa daca este aplicata suficienta forta. Aceasta creaza nevoia montarii un stop la angrenajele standard, complicand si mai mult setul. Aceasta proprietate de autoblocare face ca reductoarele melcate sa fie ideale pentru multe aplicatii unde este imperativ ca directia de functionare sa nu se poata inversa: lifturi, macarale, porti de inalta securitate, scari rulante sau benzi transportoare.
In plus abilitatea acestora de a functiona directie, le face extrem de utile, atunci cand banda transportoare nu functioneaza intr-un perfect paralel cu solul, ea trebuind sa transporte materialul contrar fortei gravitationale.