Simfonia Lalelelor 2010

Simfonia Lalelelor e un festival ce se desfăşoară în fiecare an la Piteşti (anul acesta în 16 aprilie), de unde şi supranumele oraşului – “Oraşul Lalelelor”. Anul acesta, Primăria Piteşti a plantat nu mai puţin de 120.000 de bulbi în aşteptarea primăverii. Din 1978 încoace, în fiecare an, Piteştiul este gazda acestui eveniment unic în România care anual atrage circa 100.000 de vizitatori care pot admira standurile expoziţionale de profil, în interiorul „Casei Cărţii”, precum şi peste 100 de firme care comercializează flori, plante şi materiale.

Later edit 2011 – Simfonia Lalelelor 2011 va avea loc in perioada 15-17 aprilie.

În altă ordine de idei, oleacă de cultură generală nu strică…

Numele ştiinţific al lalelei e de origine persană, venind de la cuvântul „tulben” – turban, aluzie deloc fină la asemănarea cupei florii cu tradiţionalele turbane. Zona de origine e considerată regiunea muntoasă a Asiei Mici, dar ele pot fi întâlnite şi în zonele temperate ale Chinei, Japoniei, Asiei Centrale şi de-a lungul Mării Mediterane.

De-a lungul vremii, lalelele au stârnit adevărate pasiuni, în perioada 1634-1637, ajungându-se la o adevărată isterie în rândul cultivatorilor, dornici să obţină Laleaua Neagră. Oraşul Haarlem din Olanda oferă 100.000 the guldeni primul om care va cultiva o lalea neagra. Aşa începe romanul lui Alexandre Dumas „Laleaua neagră“, ce a aprins în mintea iubitorilor de flori întrebarea: oare chiar e imposibilă creşterea unei lalele negre?

Partea interesantă e că nu există nici o lalea cu adevarat neagră, şi pare-se nici nu va exista dintr-un motiv foarte simplu: e imposibil. Frans Roozen, directorul tehnic al Institutului de flori din Olanda, afirmă: “Pentru a fi cu adevărat negru, culoarea trebuie sa nu aibă nici măcar o nuanţă sau tentă de altă culoare. Iar acest lucru în natură se întâmplă doar cu moartea. Nici o frunză sau floare vie nu este neagră în totalitate.”

Cele mai apropiate tentative de lalea neagră arată în felul urmator:

black_diamond_tulipLaleaua Black Diamond


 

burgundy_tulip

Laleaua Burgundy


 

black_parrot_tulipLaleaua Black Parrot


queen_of_the_night_tulipLaleaua Queen of the Night

Qu