Tot ceea ce trebuie sa stii despre statiile radio CB pentru camion

Serviciul Radio CB reprezinta serviciul de comunicatii pe distante scurte, in doua sensuri, utilizat pentru activitatile personale sau de afaceri ale publicului larg. Acesta este utilizat in special de catre soferii de camion, ce au montate in vehiculele lor statii radio CB.

Istoric

Serviciul CB reprezinta un serviciu pentru comunicatii pe distante scurte pentru persoanele fizice si juridice. De-a lungul anilor, au avut loc schimbari ale acestui serviciu, cum ar fi adaugarea de canale suplimentare; cu toate acestea, scopul serviciului a ramas acelasi.

Acordarea licentelor

Serviciul CB este licentiat prin reguli, iar pentru a opera un post CB, nu este necesara o licenta individuala. Daca un guvern strain, un reprezentant al unui guvern strain, o agentie guvernamentala sau o persoana autorizata a emis un ordin de incetare a activitatilor, iar ordinul este inca in vigoare, persoana sau afacerea respectiva nu este eligibila pentru a opera o statie CB. O persoana eligibila poate opera o statie CB, in conformitate cu normele existente, indiferent de varsta, pentru uz personal sau de afaceri.

Operarea unui dispozitiv CB

Se poate opera un transmitator CB in orice locatie care intra sub incidenta legilor comunicatiilor radio. Un transmitator CB trebuie sa fie certificat de catre Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii. Un transmitator CB certificat contine o eticheta de identificare plasata pe acesta.

Nici unul dintre canalele CB nu sunt alocate pentru uzul exclusiv al oricarei statii. Orice sofer de camion trebuie sa coopereze in selectarea si utilizarea canalelor in scopul de a face mai eficienta utilizarea acestora si pentru a reduce posibilitatea de interferenta. Daca utilizezi o statie CB pentru a transmite un mesaj, nu poti vorbi cu o alta statie mai mult de 5 minute continuu, iar apoi trebuie sa asteptati cel putin un minut inainte de a incepe o alta comunicare.

Exista mai multe lucruri ce trebuie luate in considerare atunci cand utilizezi un dispozitiv CB, inclusiv:

  • Nu poti mari puterea unui emitator CB.
    • Nu poti atasa un “liniar”, “amplificator liniar” sau orice alt tip de amplificator de putere la transmitatorul CB.
    • Nu exista restrictii de inaltime pentru o antena statie cb montata pe vehicule sau pentru dispozitivele portabile.
    • Pentru structuri, cel mai inalt punct al antenei nu trebuie sa fie mai mult de 6 m deasupra celui mai inalt punct al cladirii sau copacului in care este montata, sau 18 m deasupra solului. Exista limite de inaltime mai mici in cazul in care antena este situata la o distanta de 2 km de un aeroport.