Ce-i valoarea reziduală şi ce-i cu leasing-ul ăsta

Că-mi tot bat capul prost cu cedare/predare de leasing, poate ajută pe cineva nişte termeni care lămuresc în mare măsură:

Valoarea de intrare reprezintă valoarea la care a fost achiziţionat bunul de către finanţator, adică costul de achiziţie.
Valoarea reziduală este valoarea la care, la expirarea contractului de leasing, se face transferul dreptului de proprietate asupra bunului către utilizator (mai pe larg aici)
Valoarea totala reprezintă valoarea totala a ratelor de leasing + valoarea reziduala.
Rata de leasing reprezinta cota parte din valoarea de intrare a bunului şi a dobânzii de leasing.
Adică, dacă vrei să preiei o maşină în leasing – îi dai omului cât cere (un echivalent a ce a plătit el până acuma minus uzură etc) + preiei ratele omului (atenţie că includ şi casco obligatoriu în cele mai multe cazuri) şi mai ai de plătit valoarea reziduală la final, dacă vrei să păstrezi maşina.
Un exemplu:
căutăm o maşină 2007 – cost 2200 E + valoare reziduală 3000 E + 15 rate X 250 E iese un 8950, pe care maşină o cauţi puţin şi o găseşti la 7000-7500
poate că am bătut şi câmpii, io am zis ce am înteles.

3 thoughts on “Ce-i valoarea reziduală şi ce-i cu leasing-ul ăsta

 • November 16, 2010 at 6:27 PM
  Permalink

  Asa e. Multi din cei care au luat in leasing incearca sa obtina mai mult pe ea, ca si cum devalorizarea ar fi mai mica la el. In mod normal se calculeaza cum ai spus: ii dai o suma egala cu ce a platit minus uzura, preiei ratele (da, probabil cu CASCO) si iti ramane la sfarsit o valoare reziduala pe care o vei da la sfarsitul contractului, pentru a putea sa devii proprietarul masinii. Totul ar trebui sa nu depaseasca valoarea unui autoturism similar aflat pe piata cu mai mult de 5-10%.

 • November 17, 2010 at 4:24 AM
  Permalink

  si totusi…futu-i sa-i fut daca nu depasesc valoarea masinii aflate acum pe piata cu 10-20%

  pardon faza cu futu-i sa-i fut

 • November 17, 2010 at 11:29 AM
  Permalink

  Inseamna ca inainte de a deschide ochii ai deschis punga… Altfel spus, “TZAPAAA”

Comments are closed.