Voi cunoaste la ei acasa pe oamenii care si-au transformat casele in muzee

Undeva , la un capat de lume, exista oameni care traiesc simplu, simplu de tot si sunt foarte fericiti si linistiti in simplitatea lor. Ei nu se enerveaza, cand sunt avarii la electricitate sau se ia internetul sau se strica laptopul. Cine sunt? De unde vin? Unde traiesc?

Unii traiesc in corturi traditionale, in desert, se hranesc sanatos si pretuiesc natura. Pentru ei, oaspetii reprezinta o binecuvantare, de aceea nu le cer bani, ci accepta un dar de multumire, care poate fi si in monede sau bijuterii. Altii au locuintele sapate in stanca, pe jos lipesc cu pamant si astern covoare traditionale. Mobilierul rustic si-l fac singuri: mese din trunchiuri de copaci, paturi cioplite din piatra, hainele si le atarna in cuie de lemn batute cu instumente speciale in stanca.

Da, voi ajunge aici si de la patru-cinci stele ale hotelului-palat in care voi fi cazata in circuit Maroc voi dormi in corturi traditionale, ma voi aseza pe patul de piatra din locuinta berbera, voi lua micul dejun si voi cina cu ei. Dunele le voi strabate pe jos, fiindca imi place sa simt nisipul sub picioare, dar si in spatele unei camile docile, cand soarele puternic ma va obosi.
Cum nu as putea sa mananc anumite feluri ciudate de mancare, m-am interesat daca este posibil ca berberii sa imi pune ceva necomestibil pentru mine pe masa si daca ei vor considera refuzul meu de a servi o greseala impardonabila.

Am fost fericita sa aflu ca ma vor servi cu hrana simpla, sanatoasa si foarte gustoasa: paine de secara coapta in casa, miere, ulei de masline, ceai de menta, lapte de oaie sau de capra fiert si carne preparata cu mirodenii.

Circuitul debuteaza in Marrakech, intr-un palat transformat in hotel, locul in care turistii se bucura de confort maxim. Pietele orasului sunt pline de viata si de spectacole: mirodenii, fructe de diferite forme si culori, dansatori cu piele de abanos si dinti de fildes si animale imblanzite. Intr-un colt un om cu o maimuta, in altul un dresor ii canta din fluier viperei, iar acesta asculta docila, cum ar asculta o femeie un cantec de dragoste!
In ziua a doua voi intra in palatele sultanilor si voi fotografia impresionantele fortificatii lungi de 10 metri.
Vom porni usor-usor catre munti, fiindca de pe crestele lor, desertul devine si mai ispititor. Experientele de neuitat care dureaza 9 zile costa numai 620 de euro, in care este inclus, am putea spune si cursul de supravietuire.

Imi place sa ma identific cu stiluri de viata diferite de stilul meu, sa compar, sa ma aleg cu o lectie de viata din fiecare circuit, fiindca acesta este, in esenta, scopul calatoriei. De la berberi am invatat lectiile simplitatii si ospitalitatii. In vremurile moderne, ei demonstreaza ca pot trai fara electricitate, fara internet, si tehnologie, fara mobilier comod.
Dorm pe paturi improvizate, in locuintele sapate in stanca sau in cort si gasesc puterea de a-si iubi viata pe care o duc si de a fi recunoscatori pentru tot. Am nevoie de lectia berbera sa nu uit niciodata ca mi se poate lua tot ceea ce am reusit sa realizez!